3 przepisy na szybki obiad z łososiem
Żyjemy coraz szybciej i wykonujemy coraz więcej obowiązków, jeśli w pewnym momencie się nie zatrzymamy, to okaże się, że większość dnia spędzamy w pracy i na obowiązkach domowych, nie mając już czasu dla najbliższych i dla siebie. Przekłada się to na nasze samopoczucie i zdrowie. Czy da się połączyć szybkie życie ze zdrowym jedzeniem? Oczywiście, że się da. Sporo świadomych osób żyje właśnie w ten sposób. Aby być zdrowym i w dobrej formie musimy wraz z dietą dostarczyć do organizmu niezbędnych wartości odżywczych. Dobrym źródłem zdrowego tłuszczu, witamin A,D,E,K i białka jest oczywiście ryba, a w tym łosoś. Przedstawiamy 3 przepisy, dzięki którym możemy połączyć dbałość o zdrowie i prawidłową masę ciała z ekspresowym wykonaniem potrawy. Wszystkie proporcje podawane są na 1 porcję.
1. Łosoś z makaronem i pomidorami
Składniki:
- 50 g makaronu pełnoziarnistego
- 40 g świeżego szpinaku
- 150 g łososia wędzonego
- 1 łyżka oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 30 ml śmietanki 30%
- 3-4 kawałków suszonych pomidorów z zalewy (dobrze odsączone)
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Szpinak płuczemy i osuszamy. Na dużej patelni roztapiamy masło z oliwą, dodajemy sprasowany czosnek i chwilę podsmażamy mieszając. Dodajemy łososia i delikatnie obsmażamy go z każdej strony. Wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone suszone pomidory, doprawiamy solą i pieprzem. Makaron cedzimy i wkładamy z powrotem do garnka, pozostawiając na małym ogniu. Do makaronu dodajemy szpinak, a następnie zawartość patelni i delikatnie wszystko mieszamy.
2. Gotowany łosoś z ryżem
Składniki:
- 300 g surowego filetu z łososia ze skórą
- 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego
- 1 łyżeczka posiekanego koperku do posypania
- 0,5 cytryny
- 100 g gęstego jogurtu naturalnego
- 2 łyżki kaparów w zalewie
- 1 łyżka posiekanego szczypiorku
- 100 g ryżu
Gotujemy ryż na sypko. Łososia oczyszczamy i myjemy, nie usuwając skóry. Dzielimy go na kawałki lub zostawiamy w całości. Podgrzewamy bulion w garnku (który pomieści łososia). Gdy bulion zacznie wrzeć, wkładamy do niego łososia, przykrywamy garnek pokrywką, wyłączamy ogień i odstawiamy na mniej więcej 20 minut. Po tym czasie delikatnie wyjmujemy rybę z garnka (tak, żeby się nie rozpadła) i przekładamy na talerz. Drugim sposobem gotowania łososia jest przyrządzenie go w parowarze. Jeśli czujemy, że w naszej kuchni brakuje urządzeń, które usprawnią nasze gotowanie, warto rozważyć propozycję pożyczki gotówkowej. Łączymy jogurt z kaparami i szczypiorkiem, dosalamy do smaku. Na talerzu układamy ryż, na nim kładziemy ugotowanego łososia, skrapiamy sokiem z cytryny i polewamy sosem jogurtowym ze szczypiorkiem.
3. Tortilla lub lawasz z łososiem
Składniki:
- 1 placek tortilli lub lawasza (ormiański podpłomyk)
- 1 opakowanie łososia wędzonego w płacie
- zestaw sałat (ilość wg upodobań)
- 25 g serka kremowego typu Philadelphia
- 50 g ogórka zielonego
- 50 g oliwek czarnych bądź zielonych
- 50 g gęstego jogurtu naturalnego
- 0,5 cytryny
Tortillę lub lawasza smarujemy serkiem kremowym, na posmarowanym cieście układamy na płasko kawałki łososia, posypujemy ulubionym zestawem sałat. Ogórka obieramy ze skórki, kroimy w słupki i układamy na pozostałych składnikach, posypujemy odsączonymi oliwkami – warto pokroić je w mniejsze cząstki. Całość polewamy jogurtem wymieszanym z sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Tak przygotowane danie zawijamy. To danie idealnie sprawdzi się w pracy, kiedy to nie możemy podgrzewać obiadów.