Wskaźnik WHR
Wskaźnik WHR to współczynnik talii do bioder dorosłego człowieka. Skrót pochodzi od słów Waist to Hip Ratio. Nie należy mylić go ze wskaźnikiem WHtR, który jest współczynnikiem innych parametrów ciała człowieka.
WHR definiowane jest jako obwód talii podzielony przez obwód bioder, mierzone w tych samych jednostkach np. cm.:
Współczynnik wykorzystywany jest do oceny dystrybucji tkanki tłuszczowej w ciele człowieka. Jego zastosowanie jest istotne głównie w przypadku osób, u których zdiagnozowano nadwagę lub otyłość a dzięki niemu można określić rodzaj otyłości: brzuszna lub pośladkowo-udowa, ale może być także wykorzystany do ogólnej oceny stanu otyłości człowieka.
Rodzaj otyłości interpretowany jest w zależności od płci. Rozróżniamy dwa typy otyłości:
Tabela interpretacji wyników wskaźnika WHR:
Otyłość brzuszna - androidalna, trzewna, centralna lub otyłość typu jabłko
Otyłość brzuszna jest bardzo niebezpieczna dla zdrowia. Jej występowanie jest silnie skorelowane z chorobami układu sercowo-naczyniowego oraz chorobami metabolicznymi. Ponadto występuje duże ryzyko otłuszczenia ważnych narządów wewnętrznych znajdujących się w obszarze brzucha i klatki piersiowej.
Otyłość ta najczęściej dotyka mężczyzn.
Otyłość pośladkowo-udowa - gynoidalna lub otyłość typu gruszka
Otyłość pośladkowo-udowa nie jest tak niebezpieczna dla zdrowia, jak otyłość brzuszna. Nie zwiększa ona znacząco ryzyka wystąpienia chorób metabolicznych, układu sercowo-naczyniowego czy ryzyko otłuszczenia ważnych narządów wewnętrznych w okolicach brzucha i klatki piersiowej.
Nie mniej jednak często jest ona przyczyną występowaniem żylaków, zwyrodnień układu kostno-stawowego kończyn dolnych oraz schorzeń dróg żółciowych.
Otyłość ta najczęściej dotyka kobiety.