Zdrowa żywność, czyli właściwie co? Jak jeść zdrowo nie rezygnując z dobrego smaku?

Zdrowa żywność może być smaczna! Z produktów bez sztucznych dodatków, barwników i polepszaczy smaku da się skomponować wiele!

PUBLIKACJA
23
Kwi 2024

Zdrowa żywność może być smaczna! Z produktów bez sztucznych dodatków, barwników i polepszaczy smaku da się skomponować wiele wartościowych posiłków. Czym jest zdrowa żywność i na jakie informacje na etykiecie należy zwracać uwagę przy jej wyborze? I jak włączyć ją w swój jadłospis, żeby było zarówno zdrowo, jak i smacznie? Podpowiadamy!

Czym jest zdrowa żywność? Definicja zdrowej żywności

Zdrowa żywność to żywność wytwarzana w sposób ekologiczny, bez dodatku:

  • chemicznych regulatorów wzrostu,
  • pestycydów,
  • nawozów mineralnych,
  • środków ochrony roślin,
  • GMO – organizmów modyfikowanych genetycznie,
  • hormonów,
  • antybiotyków.

Ponadto w składzie zdrowej żywności nie może być:

  • syntetycznych konserwantów,
  • stabilizatorów,
  • sztucznych aromatów,
  • syntetycznych barwników,
  • przeciwutleniaczy,
  • zagęstników.

Chcąc kupić zdrową żywność, warto więc czytać etykiety i sprawdzić, czy w składzie nie widnieją wyżej wymienione składniki.

Czym się kierować przy wyborze zdrowej żywności?

Chcąc wybrać zdrową żywność, należy czytać etykiety. Z informacji dostępnych na etykiecie w szczególności należy zwrócić uwagę na:

  • zawartość cukrów lub innych sztucznych słodzików,
  • zawartość soli,
  • obecność substancji konserwujących i sztucznych barwników.

Żywność, która zawiera dużo cukrów, soli i substancji konserwujących nie jest korzystna dla zdrowia. Zamiast tego warto wybierać:

  • owoce i warzywa sezonowe z upraw ekologicznych, bez substancji przyspieszających ich dojrzewanie i nabłyszczających,
  • żywność lokalną (jeżeli posiada stosowane certyfikaty bezpieczeństwa),
  • żywność określaną jako superfood, mającą szczególnie korzystny wpływ na zdrowie (np. siemię lniane).

Ze zdrowej żywności można przyrządzić smaczne posiłki, a ich przygotowanie wcale nie musi być trudne!

Smaczne i zdrowe posiłki – jak je przyrządzić?

Zdrowa żywność może być składnikiem wielu smacznych, a zarazem prostych w przygotowaniu posiłków.

Przykładem tego jest owsianka z sezonowymi owocami. Wystarczy naturalne płatki owsiane zalać wodą lub mlekiem, które nie zawiera polepszaczy i zostawić na noc. Rano można przełożyć płatki owsiane, które wchłonęły wodę lub mleko do garnka, dodać wody lub mleka i gotować przez chwilę. Następnie przełożyć do miseczki, dodać sezonowe owoce (najlepiej z upraw ekologicznych), nasiona (np. siemię lniane) i orzechy (ważne jest, aby sprawdzać skład bakalii na opakowaniu, czy nie zawierają dodatku środków konserwujących).

Taka owsianka dostarczy węglowodanów złożonych, z których energia uwalnia się dłużej i na dłużej wystarcza, witamin i minerałów! W ten prosty sposób wartościowe i smaczne śniadanie szybko jest gotowe!

Z sezonowych owoców można komponować także inne, szybkie i smaczne posiłki.

Z kolei warzywa z upraw ekologicznych mogą być podstawą do sałatek, past do pieczywa i warzywnych pasztetów domowej roboty (np. bardzo smaczny jest pasztet z cukinii!).