Zdrowa żywność może być smaczna! Z produktów bez sztucznych dodatków, barwników i polepszaczy smaku da się skomponować wiele wartościowych posiłków. Czym jest zdrowa żywność i na jakie informacje na etykiecie należy zwracać uwagę przy jej wyborze? I jak włączyć ją w swój jadłospis, żeby było zarówno zdrowo, jak i smacznie? Podpowiadamy!
Czym jest zdrowa żywność? Definicja zdrowej żywności
Zdrowa żywność to żywność wytwarzana w sposób ekologiczny, bez dodatku:
- chemicznych regulatorów wzrostu,
- pestycydów,
- nawozów mineralnych,
- środków ochrony roślin,
- GMO – organizmów modyfikowanych genetycznie,
- hormonów,
- antybiotyków.
Ponadto w składzie zdrowej żywności nie może być:
- syntetycznych konserwantów,
- stabilizatorów,
- sztucznych aromatów,
- syntetycznych barwników,
- przeciwutleniaczy,
- zagęstników.
Chcąc kupić zdrową żywność, warto więc czytać etykiety i sprawdzić, czy w składzie nie widnieją wyżej wymienione składniki.
Czym się kierować przy wyborze zdrowej żywności?
Chcąc wybrać zdrową żywność, należy czytać etykiety. Z informacji dostępnych na etykiecie w szczególności należy zwrócić uwagę na:
- zawartość cukrów lub innych sztucznych słodzików,
- zawartość soli,
- obecność substancji konserwujących i sztucznych barwników.
Żywność, która zawiera dużo cukrów, soli i substancji konserwujących nie jest korzystna dla zdrowia. Zamiast tego warto wybierać:
- owoce i warzywa sezonowe z upraw ekologicznych, bez substancji przyspieszających ich dojrzewanie i nabłyszczających,
- żywność lokalną (jeżeli posiada stosowane certyfikaty bezpieczeństwa),
- żywność określaną jako superfood, mającą szczególnie korzystny wpływ na zdrowie (np. siemię lniane).
Ze zdrowej żywności można przyrządzić smaczne posiłki, a ich przygotowanie wcale nie musi być trudne!
Smaczne i zdrowe posiłki – jak je przyrządzić?
Zdrowa żywność może być składnikiem wielu smacznych, a zarazem prostych w przygotowaniu posiłków.
Przykładem tego jest owsianka z sezonowymi owocami. Wystarczy naturalne płatki owsiane zalać wodą lub mlekiem, które nie zawiera polepszaczy i zostawić na noc. Rano można przełożyć płatki owsiane, które wchłonęły wodę lub mleko do garnka, dodać wody lub mleka i gotować przez chwilę. Następnie przełożyć do miseczki, dodać sezonowe owoce (najlepiej z upraw ekologicznych), nasiona (np. siemię lniane) i orzechy (ważne jest, aby sprawdzać skład bakalii na opakowaniu, czy nie zawierają dodatku środków konserwujących).
Taka owsianka dostarczy węglowodanów złożonych, z których energia uwalnia się dłużej i na dłużej wystarcza, witamin i minerałów! W ten prosty sposób wartościowe i smaczne śniadanie szybko jest gotowe!
Z sezonowych owoców można komponować także inne, szybkie i smaczne posiłki.
Z kolei warzywa z upraw ekologicznych mogą być podstawą do sałatek, past do pieczywa i warzywnych pasztetów domowej roboty (np. bardzo smaczny jest pasztet z cukinii!).
Zdrowa żywność – podsumowanie
Zdrowa żywność to ta bez chemicznych dodatków, pozyskiwana na drodze naturalnej uprawy. Dzięki braku substancji konserwujących, pestycydów i polepszaczy zdrowa żywność ma większą wartość odżywczą i jest bezpieczniejsza dla organizmu.
Wybierając zdrową żywność, warto czytać etykiety i sprawdzać, czy w składzie nie ma syntetycznych dodatków. Warto postawić na świeże, sezonowe owoce i warzywa, orzechy i nasiona pełne cennych składników.
Każdy moment jest dobry, aby postawić na zdrowe odżywianie! Przyjrzyj się więc swojemu jadłospisowi i sprawdź etykiety najczęściej wybieranych produktów. Zamień te wysokoprzetworzone na żywność naturalną, o prostym składzie i komponuj z niej smaczne i wartościowe posiłki!