Jakie masło orzechowe jest najzdrowsze?

Masłem orzechowym określane są produkty do smarowania pieczywa wykonane na bazie orzechów różnego rodzaju. Takie kremy zawierają przede wszystkim zdrowe tłuszcze.

PUBLIKACJA
12
Wrz 2022

Masłem orzechowym określane są produkty do smarowania pieczywa wykonane na bazie orzechów różnego rodzaju. Takie kremy zawierają przede wszystkim zdrowe tłuszcze, białko oraz błonnik, są też źródłem witamin i minerałów. Choć masła orzechowe to produkty wysokokaloryczne, przeważnie są zdrowe i powszechnie używane, także w diecie wegańskiej. Gładka pasta orzechowa, a może crunchy, z kawałkami orzeszków? Orzeszki ziemne, laskowe, nerkowce czy pistacje lub migdały? Które masło orzechowe jest zdrowe, jaki produkt warto wybrać?

Jakie orzechy na masło orzechowe?

Orzechowe masło możesz zrobić z niemal każdego rodzaju orzechów, a także ich połączeń. Każde z nich może mieć nieco inny smak. Jednak do najczęściej spotykanych maseł orzechowych należą te wykonane z:

  • orzechów arachidowych, czyli orzeszków ziemnych,
  • orzechów laskowych,
  • orzechów włoskich,
  • migdałów,
  • orzechów nerkowca,
  • orzechów brazylijskich,
  • pistacji.

Poszczególne rodzaje orzechów różnią się nieco właściwościami i wartościami odżywczymi, wszystkie jednak mogą dostarczyć cennych zdrowych składników. O tym, które masło orzechowe będzie najzdrowsze, decyduje nie tylko rodzaj orzechów, ale też składniki dodane.

Krem z orzeszków ziemnych

Mówiąc o maśle orzechowym, wiele osób ma na myśli prażone orzeszki ziemne i przygotowany z nich gładki krem. To najpopularniejszy typ masła orzechowego, dostępny w licznych wariantach. Dodatek innych orzechów, kakao, kokosa, wanilii czy miodu stanowi ciekawe urozmaicenie smaku. Orzechy ziemne są źródłem białka, nienasyconych kwasów tłuszczowych, witaminy PP, B1, selenu, a także błonnika.

Gładkie czy z kawałkami orzechów?

Konsystencja masła orzechowego nie ma większego wpływu na jego właściwości zdrowotne. Masło orzechowe crunchy, czyli z kawałkami orzechów laskowych czy ziemnych ma po prostu inną strukturę. Niektórzy są zwolennikami gładkiego kremu, inni zaś wolą chrupiące kawałki, dobre też do ciast i deserów. Warto zauważyć, kawałki orzechów mogą być trudniejsze do strawienia w całości, dlatego częściej masło orzechowe mające znaczenie odżywcze na przykład dla sportowców ma postać gładkiego kremu.

Sklepowe czy domowe masło orzechowe?

Najlepsze masło orzechowe to takie bez zbędnych dodatków, w szczególności oleju palmowego, cukru czy konserwantów. Warto sprawdzać dokładnie składniki maseł dostępnych na sklepowych półkach, albo postawić na produkty ze potwierdzonych źródeł jak masło orzechowe w sklepie firmowym OstroVit. Szeroki wybór masła orzechowego o różnych naturalnych składnikach i smakach pozwala na urozmaicenie diety.

Czy łatwo jest przygotować domowe masło orzechowe?

Proste domowe masło orzechowe crunchy lub gładkie można przyrządzić z orzechów ziemnych, laskowych lub innych. Jednak aby było to dobre masło orzechowe, trzeba mieć składniki najwyższej jakości o wyważonym smaku. Należy również przygotowywać je w odpowiednim tempie, najlepiej w blenderze. Aby uzyskać pełny smak i przyjemną konsystencję, można dodać miód oraz szczyptę soli.

Które masło orzechowe wybrać?

Podsumowując, wybór masła orzechowego przy ogromie dostępnych opcji może być trudny. Można postawić na wyjątkowy smak, albo też zwracać uwagę na jak najlepsze wartości odżywcze. Ciężko wskazać na faworyta - najzdrowsze masło orzechowe, bo każdy z dobrej jakości produktów świetnie sprawdza się jako składnik codziennej diety.

Z pewnością warto sięgnąć po propozycje łączące zalety kilku rodzajów orzechów, gdyż mogą dostarczyć organizmowi substancji odżywczych o dużej różnorodności. Jednak także najprostsze i najbardziej przystępne cenowo arachidowe masło orzechowe będzie dobrym wyborem, bo również zapewnia niezbędne witaminy, minerały, przeciwutleniacze i inne ważne składniki pokarmowe.

Kategoria:

Dieta i odżywianie


Słowa kluczowe:
dieta, masło, masło orzechowe, krem z orzechów, orzechy