Dieta przy dnie moczanowej - wszystko, co powinieneś wiedzieć

Dna moczanowa, czyli inaczej skaza moczanowa lub artretyzm, to choroba, podczas której w tkankach i narządach pacjenta odkładają się kryształy moczanu sodu.

PUBLIKACJA
01
Lut 2024

Dna moczanowa, czyli inaczej skaza moczanowa lub artretyzm, to choroba, podczas której w tkankach i narządach pacjenta odkładają się kryształy moczanu sodu. Aby nieco ograniczyć to niekorzystne zjawisko, warto stosować specjalną dietę. Sprawdź, jak prawidłowo komponować jadłospis dla chorego!

Jakich produktów spożywczych powinny unikać osoby chorujące na dnę moczanową?

Jadłospis pacjentów chorych na skazę moczanową powinien być zaplanowany w taki sposób, by dostarczać organizmowi jak najmniej substancji, które mogą wpłynąć na intensywność uciążliwych objawów. Dietę należy oprzeć na produktach z niską zawartością puryn.

W takim razie jakie składniki trzeba wykluczyć? Z diety chorych należy wyeliminować niektóre tłuste mięsa i produkty mięsne, a także ryby i owoce morza. Na cenzurowanym znajdują się podroby, mięso kurczaka, wywary, makrela, flądra, ryby wędzone, śledź i łosoś. Warto unikać spożywania przetworzonych wędlin, kiełbas, pasztetów i parówek. Należy ograniczyć używanie w kuchni ostrych przypraw oraz grzybów.

Warzywa i owoce w diecie chorych na artretyzm

Regularne dostarczanie organizmowi witamin i minerałów z naturalnych źródeł to cenny element zdrowej diety. Dlatego pacjenci z dna moczanowa mogą sięgać po ziemniaki, pomidory, ogórki, marchew, cukinię i paprykę. Jednak istnieje kilka jarzyn, które nie są wskazane z uwagi na zawartość substancji wzmagających odkładanie się kryształów moczanu sodu w tkankach. Chorzy powinni ograniczyć spożycie rabarbaru, warzyw strączkowych i kapustnych. Owoce w niewielkich ilościach mogą pojawiać się w diecie.

Źródła białka, węglowodanów i tłuszczu w jadłospisie chorych na dnę moczanową

Warto też wspomnieć o najlepszych źródłach białka. Produkty fermentowane takie jak kefir i jogurt naturalny, a także chudy twaróg i chude mleko krowie powinny znaleźć się w diecie osób z dną moczanową. Pacjenci mogą też spożywać zdrowe i pożywne jajka kurze oraz produkty zbożowe takie jak kasze, ryż, makarony i pieczywo. Należy przy tym unikać tłustych, zawiesistych sosów, niezdrowych dodatków do kanapek i dużej ilości tłuszczu.

W czasie komponowania jadłospisu trzeba także pamiętać o dostarczaniu organizmowi wysokiej jakości tłuszczu. Źródłem w diecie może być olej słonecznikowy oraz orzechy spożywane sporadycznie i w niewielkich ilościach. Warto zrezygnować z tłuszczu zwierzęcego, szczególnie ze smalcu i masła.

Po jakie napoje mogą sięgać pacjenci z dną moczanową?

W diecie koniecznie trzeba uwzględnić także odpowiednią ilość płynów. Nawadnianie organizmu w przypadku dny moczanowej to przede wszystkim picie wody. Oprócz tego można sięgać po herbatę, kompoty, kawę kofeinową i bezkofeinową oraz soki warzywne. Najlepiej zrezygnować z alkoholu, zwłaszcza z piwa. W czasie napadów dny warto sięgać po tzw. wody alkaliczne.

Osoby z dolegliwościami spowodowanymi dną moczanową powinny unikać w swojej diecie produktów spożywczych bogatych w związki purynowe. Dlatego jadłospis chorych na artretyzm należy komponować z należytą starannością, tym bardziej, że podstawowym wsparciem terapii jest zmiana stylu życia pacjenta.

Kategoria:

Dieta i odżywianie


Słowa kluczowe:
dna moczanowa, dieta, puryny, produkty fermentowane, owoce, warzywa, nawadnianie, płyny, unikanie alkoholu, źródła białka